söndag 29 mars 2015

Stor rabarberpaj

STOR RABARBERPAJ

Receptet kan mycket väl halveras om man inte vill göra en så stor paj.

Deg:
300 g smör eller margarin
ca 7 dl vetemjöl
3 - 4 msk kallt vatten

Fyllning:
1 kg rabarberstjälkar
100 g smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
4 tsk kardemumma
200 g mandelmassa (kan uteslutas)
rivet skal av 1 citron
1 l jordgubbar


Har du en matberedare så låt den göra jobbet med degen. Skär ned matfettet, tillsätt mjölet och kör på hög hastighet. Tillsätt vatten mot slutet så att degen binds ihop. Platta ut degen till en kaka, plasta in och lägg att vila i kylen.

Värm ugnen till 200 grader.

Skär rabarberstjälkarna i tunna skivor. Det går fortare om du skär flera stjälkar samtidigt. Smält matfettet i en kastrull och rör ned sockret. Vispa upp äggen med kardemumma i en skål och rör ned äggvispet i matfettet. Sjud på låg värme tills det tjocknar litet och var noga med att det inte kokar. Ställ kastrullen åt sidan och riv ned mandelmassan (om du vill ha det) i äggsmeten tillsammans med citronskalet. Rör om tills krämen blir hyfsat slät.

Ta fram degen och tryck ut ungefär 3/4 i en pajform med löstagbar botten. Se till att klämma upp höga vackra kanter. Lägg i rabarberskivorna och häll i äggkrämen. Skaka om eller rör försiktigt så att kräm och rabarber blandar sig väl. Halvera jordgubbarna och täck ytan med dem. Rulla resterande deg till små ormar och dekorera som ett slags mosaik.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter eller tills kanterna är vackert gyllenbruna. Alla ugnar beter sig olika. Ta ut pajen och låt den svalna helt före servering. Servera med lättvispad grädde och starkt kaffe.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar