söndag 8 mars 2015

Budapest med citronäppelbitar

BUDAPEST MED CITRONÄPPELBITAR

1 längd, ca 8 bitar

1½ dl nötkärnor
3 rumsvarma äggvitor
1½ dl socker
2 msk potatismjöl

Fyllning:
2 syrliga äpplen
skal av ½ citron
1 msk färskpressad citronsaft
3 msk socker
3 dl vispgrädde

Garnering:
½ dl hasselnötskärnor

Servering:
äppelskivor


Sätt ugnen på 200 grader. Markera en fyrkant på ett bakplåtspapper, ca 25 x 25 cm.

Mal hälften av nötkärnorna och hacka resterande. Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum med absolut rena redskap. Tillsätt 1 1/4 dl av sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Blanda potatismjölet samt det sparade sockret med de malda och hackade nötterna. Vänd varsamt ned det i äggvitorna.

Fyll smeten i en sprits med slät öppning. Spritsa ut längsgående strängar alldeles intill varandra på den markerade rutan på bakplåtspapperet. Hacka nötkärnorna till garneringen och strö dem över. Grädda i mitten av ugnen 12 - 15 minuter. Marängen ska kännas torr på ytan men vara litet mjuk i mitten. Ta ut och låt svalna på bakgaller.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg dem i en liten form eller långpanna och riv över citronskal. Droppa över citronsaft och strö över sockret. Lägg bakplåtspapper över formen och baka äppelbitarna i mitten av ugnen tills de känns mjuka utan att ha gått sönder, 10 - 15 minuter. Låt bitarna kallna.

Vänd kakbottnen upp och ned på ett smörpapper och dra bort bakpapperet. Vispa grädden och bred ut den jämnt över bottnen. Strö över äppelbitarna och tulla samman till en rulle med hjälp av smörpapperet. Garnera gärna med äppelskivor, penslade med citronsaft, och servera direkt.


Ur "Allers Lilla Äppelbok"
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar