MARÄNGKAKOR MED SYLTGÖMMA
Ca 15 kakor
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk socker
3 dl vetemjöl
ca 3/4 dl sylt, t ex hallon eller jordgubb
Maräng:
1 äggvita
1 dl socker
½ - 1 dl mandelspån
Värm ugnen till 175 grader.
Kör snabbt matfett, socker och mjöl i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord - överarbeta inte degen. Låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
Dela degen och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med sylt.
Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred försiktigt ut marängen på längderna och strö över mandelspån. Grädda 15 - 20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna något på plåten. Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att kallna helt.
Ca 15 kakor
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk socker
3 dl vetemjöl
ca 3/4 dl sylt, t ex hallon eller jordgubb
Maräng:
1 äggvita
1 dl socker
½ - 1 dl mandelspån
Värm ugnen till 175 grader.
Kör snabbt matfett, socker och mjöl i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord - överarbeta inte degen. Låt stå i kylskåpet ca 30 minuter.
Dela degen och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med sylt.
Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred försiktigt ut marängen på längderna och strö över mandelspån. Grädda 15 - 20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna något på plåten. Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att kallna helt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar