tisdag 24 mars 2015

Jordgubbsmoussekaka

JORDGUBBSMOUSSEKAKA

Det här är en fluffig moussekaka med konditorikänsla. Trots att den ser lyxig ut är den riktigt lätt att baka, och också fin att servera som små bakelser. Det går bra att använda även andra bär till moussen.

12 bitar

Botten:
4 ägg
2 dl socker
½ dl hett vatten
1 vaniljstång
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Mousse:
4 gelatinblad
300 g jordgubbar, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt, minst 3% fett
2 dl florsocker
saft av 1 citron

Garnering:
färska jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform, ca 26 cm i diameter, eller en fyrkantig form, 24 x 24 cm.

Vispa ägg, socker och det heta vattnet vitt och pösigt. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ned dem i smeten. Blanda samman mjöl och bakpulver, rör ned det i smeten och häll den i formen. Grädda 20 minuter och låt svalna helt.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mosa jordgubbarna, vispa grädden löst och blanda ned yoghurt, florsocker, citronsaft och jordgubbsmos i en skål. Krama ur gelatinbladen och smält dem i ½ dl vatten på svag värme. Låt svalna.

Blanda sedan ca 2 dl av smeten med gelatinblandningen för att sedan röra samman allt i skålen med resten av jordgubbssmeten. Bred ut smeten över kakbottnen. Förvara kakan i kylen minst ett par timmar innan den serveras. Garnera kakan med jordgubbar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar