söndag 8 mars 2015

Mördegstårta med äpple

MÖRDEGSTÅRTA MED ÄPPLEN

1 kaka = ca 8 bitar

250 g rumstempererat smör eller margarin
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk glukossirap
1 litet ägg
8 dl vetemjöl

Fyllning:
6 äpplen
3/4 dl vatten
3 dl socker
1 msk färskpressad citronsaft
2 kvistar färsk timjan
3 dl vispgrädde

Garnering:
1½ dl vispgrädde
1 msk calvados
1 msk vaniljsocker
ca 50 g hela valnötskärnor
50 g riven choklad


Sätt ugnen på 175 grader.

Rör matfett, socker och vaniljsocker mjukt och luftigt. Tillsätt glukossirapen och ägg och arbeta in mjölet. Låt degen vila i kylskåp minst 1 timme.

Dela degen i 4 delar. Kavla ut dem till tunna, lika stora bottnar, ca 30 cm i diameter. Lägg bottnarna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Dra bakplåtspapperen med bottnarna från plåtarna och låt dem svalna.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg äppelbitar, vatten, socker, citronsaft och timjan i en kastrull och koka tills äpplena är mjuka. Låt svalna.

Vispa grädden fast. Bred äppelkompotten och vispad grädde på tre av bottnarna och lägg samman dem med den fjärde bottnen överst. Ställ tårtan i kylskåp fram till servering.

Vispa grädden, calvadosen och vaniljsockret till garneringen till fast skum. Klicka eller spritsa grädde på tårtan precis före serveringen. Lägg valnötter på gräddklickarna och strö över chokladen.


Från "Allers Lilla Äppelbok"

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar