torsdag 26 mars 2015

Jordgubbs- och rabarberrutor

JORDGUBBS- OCH RABARBERRUTOR

Ca 24 rutor

Kräm:
500 g rabarber
300 g jordgubbar
2 msk citronsaft
1½ dl socker
4 msk maizena

Kaka:
250 g rumsvarmt smör eller margarin
2½ dl socker
2 ägg
2½ dl filmjölk
7½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Smuldeg:
25 g smör eller margarin
3/4 dl socker
½ dl vetemjöl


Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast form, 20 x 30 cm.

Börja med krämen genom att skölja rabarbern och skära den i bitar. Rabarbern behöver bara skalas om skalet är tjockt och träigt. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg jordgubbar och rabarber i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Rör i citronsaften. Blanda socker och maizena och rör ned i kastrullen. Koka upp och låt sjuda under omrörning ca 5 minuter eller tills krämen tjocknar. Ta från värmen och låt svalna.

Vispa matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i filmjölken. Blanda de torra ingredienserna, rör i dem och blanda till en smet.

Smula ihop ingredienserna till smuldegen. Bred ut hälften av kaksmeten i ugnsformen och bred försiktigt ut jordgubbs- och rabarberkrämen över smeten. Klicka ut resten av smeten jämnt fördelat i formen. Dra försiktigt med en gaffel så att allt blandas litet lätt. Strö slutligen över smuldegen i ett jämnt lager.

Grädda ca 45 minuter eller tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna helt och skär sedan i rutor.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar