fredag 27 mars 2015

Britas mandel- och persikokaka

BRITAS MANDEL- OCH PERSIKOKAKA

En drömgod mandelkaka med härlig smak av persika blir en perfekt avslutning på middagen. Den klarar att stå i kylen några dagar, men rumstemperera den gärna före servering.

Ca 12 bitar

Ca 500 g persikor på burk, avrunnen vikt
200 g skållad, skalad mandel
400 g mandelmassa
200 g mjukt smör eller margarin
finrivet skal av 1 apelsin
3 dl socker
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Servering:
vispad grädde


Sätt ugnen på 175 grader och låt persikorna rinna av.

Kör mandeln i matberedare till en halvgrov konsistens. Riv mandelmassan grovt. Vispa matfett, apelsin- och citronskal och socker poröst med elvisp. Sänk hastigheten och tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt och rör ned för hand tillsammans med mandeln och mandelmassan i smör- och äggvispet. Blanda väl. Häll upp smeten i en välsmord och bröad form, ca 28 cm i diameter och ca 7 cm hög. Lägg i persikorna med den kupade sidan uppåt och baka i nedre delen av ugnen 50 - 60 minuter. Kakan är klar när den slutat "gunga" när du rör försiktigt vid formen.

Täck med folie om kakan börjar bli för mörk mot slutet. Servera ljummen med en klick kall vispad grädde.


Från Allers nr 15/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar