torsdag 26 mars 2015

Mandel- och apelsinsnittar

MANDEL- OCH APELSINSNITTAR

Ca 25 kakor

200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 äggula
1 dl socker
5 dl vetemjöl
ev litet kallt vatten

Mandelmassa:
2 dl mandelspån
2 dl florsocker
1 äggvita

Glasyr:
2½ dl florsocker
ca 2 msk pressad apelsinsaft
1 msk smält smör eller margarin


Vispa ihop matfett och äggula. Blanda i socker och mjöl och arbeta till en slät deg. Om en känns för torr, tillsätt några droppar kallt vatten. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 1 timme eller tills degen går att kavla ut.

Sätt ugnen på 175 grader.

Kör mandelspånen i matberedare till fina smulor. Tillsätt florsockret och mixa litet till. Vispa äggvitan lätt och rör ned den i mandel- och sockerblandningen. Mixa till en slät massa.

Ta ut degen ur kylskåpet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 15 x 40 cm, mellan två bakplåtspapper. Lyft bort det översta papperet och fördela mandelmassan längs mitten av degen. Rulla sedan ihop degen från långsidan med hjälp av det undre papperet. Lägg de båda längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och grädda ca 20 minuter.

Ta ut plåten och låt längderna svalna något innan de skärs i diagonala bitar. Lägg över kakorna på galler och låt kallna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla över kakorna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar