torsdag 26 mars 2015

Sockriga syltbullar

SOCKRIGA SYLTBULLAR

Ca 36 bullar

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 - 1½ dl socker
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
50 g jäst för söta degar
14 - 15 dl vetemjöl
ca 5 dl drottningsylt eller annan sylt

ca 100 g smält smör eller margarin
3 dl socker


Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölk, socker, salt, kardemumma och ägg. Värm tills blandningen blir fingervarm, ca 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och häll litet av mjölkblandningen över. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den några minuter. Tillsätt ev mer mjöl.

Sätt ugnen på 250 grader.

Forma degen till bollar och platta sedan till dem. Klicka ut ca 3 tsk sylt eller någon annan fyllning och nyp ihop till runda bullar. Lägg bullarna med skarven nedåt på en bakplåt, smord eller med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda bullarna ca 8 minuter. Pensla dem direkt med smält matfett och vänd dem sedan i socker. Lägg bullarna på ett galler för att kallna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar