söndag 29 mars 2015

Bananchokladkaka

BANANCHOKLADKAKA

Ca 12 portioner

100 g smör eller margarin
150 g finhackad mjölkchoklad
2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mosade bananer
2½ dl vetemjöl
100 g hackade, torkade bananer

Topping:
100 g finhackad mörk choklad
1½ dl vispgrädde
1 msk glukos eller vit sirap
25 g smör eller margarin

torkade bananer till garnering


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en eller flera sockerkaksformar väl (till ca 1 liter smet).

Smält matfettet, tillsätt den finhackade chokladen och rör om. Ta av från spisen och blanda i råsocker, vaniljsocker och ägg. Tillsätt de mosade bananerna och rör om. Häll eller sikta i mjölet och tillsätt de torkade bananerna. Rör om tills du får en slät smet.

Fyll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen 15 - 20 minuter, beroende på formens storlek. Låt svalna.

Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen och låt stå ca 5 minuter. Tillsätt glukos eller sirap och matfett och mixa samman till en tryffel. Täck kakorna med tryffeln och dekorera med några torkade bananskivor.


Från "Kladdiga kakor" av Claes Karlsson
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar