KRÄMIG KÖRSBÄRSPAJ
1 paj
200 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
½ dl socker
1 - 2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 l körsbär, urkärnade
3 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 dl socker
Blanda matfett och mjöl på ett bakbord eller i en mixer. Tillsätt socker och litet vatten så att degen binder ihop. Plasta in och lägg att vila 1 timme i kylen.
Skölj och kärna ur körsbären - var noga med att ta bort alla kärnor. Rör ut potatismjölet i vattnet och häll i en kastrull, tillsätt körsbären och sockret och koka upp under omrörning. Låt koka ihop till en tjock kräm som får svalna.
Tryck ut det mesta av degen i en pajform med löstagbar botten, gärna med höga oregelbundna kanter. Häll i den svala körsbärskrämen och kavla ut resterande deg. Skär den i strimlor och garnera pajen på ett sätt som du själv tycker blir fint.
Grädda pajen i 225 grader varm ugn, men sänk temperaturen till 175 grader efter 10 minuter och grädda ytterligare ca 40 minuter. Låt pajen svalna helt innan den serveras.
1 paj
200 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
½ dl socker
1 - 2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 l körsbär, urkärnade
3 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 dl socker
Blanda matfett och mjöl på ett bakbord eller i en mixer. Tillsätt socker och litet vatten så att degen binder ihop. Plasta in och lägg att vila 1 timme i kylen.
Skölj och kärna ur körsbären - var noga med att ta bort alla kärnor. Rör ut potatismjölet i vattnet och häll i en kastrull, tillsätt körsbären och sockret och koka upp under omrörning. Låt koka ihop till en tjock kräm som får svalna.
Tryck ut det mesta av degen i en pajform med löstagbar botten, gärna med höga oregelbundna kanter. Häll i den svala körsbärskrämen och kavla ut resterande deg. Skär den i strimlor och garnera pajen på ett sätt som du själv tycker blir fint.
Grädda pajen i 225 grader varm ugn, men sänk temperaturen till 175 grader efter 10 minuter och grädda ytterligare ca 40 minuter. Låt pajen svalna helt innan den serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar