fredag 27 mars 2015

Citrusfromagepaj

CITRUSFROMAGEPAJ

10 - 12 bitar

Mördeg:
3 dl vetemjöl
5 msk socker
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 äggulor

Fyllning:
5 gelatinblad
3 ägg
2 äggulor
1 1/4 dl socker
½ dl pressad citronsaft
½ dl pressad limesaft
rivet skal av 1 citron
rivet skal av 1 lime
2 dl vispgrädde

ca 2 dl blåbär
citronmeliss till garnering


Värm ugnen till 175 grader.

Kör mjöl, socker och matfett i matberedare. Tillsätt äggulorna och kör litet till, men överarbeta inte degen. Låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter och tryck sedan ut den i en pajform med löstagbar botten. Nagga botten med en gaffel. Grädda pajdegen ca 25 minuter eller tills den är gyllenbrun.

Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Vispa ägg, äggulor och socker ljust och poröst. Tillsätt citron- och limesaft och -skal.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en liten tjockbottnad kastrull. Smält gelatinet på svag värme. Ta kastrullen från värmen och rör ned 1 - 2 dl av krämen. Rör sedan ned gelatinblandningen i resten av äggkrämen. Vispa grädden och vänd ned den också. Häll fyllningen i pajformen och låt stå kallt ca 2 timmar eller tills den har stelnat.

Strö blåbär över pajen och garnera med citronmeliss.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar