söndag 8 mars 2015

Annas chokladtårta

ANNAS CHOKLADTÅRTA

Botten:
3 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl äppelmos
2 dl vispgrädde

Glasyr:
1 msk rumsvarmt smör eller margarin
2 dl florsocker
1 - 2 msk kakao
2 msk kallt vatten

Garnering:
äppelskivor eller mandelspån


Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned övriga ingredienser till bottnen och häll smeten i en smord och bröad tårtform (ca 25 cm i diameter). Grädda ca 35 minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan i tre lager med hjälp av en lång brödkniv.

Bred rikligt med äppelmos och vispad grädde över de två understa lagren och lägg på det översta lagret. Blanda det rumsvarma matfettet med florsocker, kakao och vatten. Rör snabbt och länge tills glasyren blir blank. Har man svårt att få den riktigt blank kan man värma den försiktigt i en kastrull och röra kraftigt under tiden.

Bred glasyren över tårtan och garnera med äppelskivor eller mandelspån.


Ur boken "Sött från förr" av Theresia Erneborg
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar