torsdag 26 mars 2015

Krämig kardemumma- och hallonkaka

KRÄMIG KARDEMUMMA- OCH HALLONKAKA

8 - 10 bitar

5½ dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör eller margarin

2 dl gräddfil
1 ägg
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat

Fyllning:
200 g philadelphiaost eller annan cream cheese
1 ägg
½ dl socker

2 dl hallon
1 msk socker


Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.

Gör en smuldeg genom att blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker och kardemumma med matfett i en matberedare eller för hand. Lägg 2½ dl av smuldegen åt sidan.

Rör ihop gräddfil, ägg, bakpulver och bikarbonat och blanda med resten av smuldegen. Rör till en kraftig smet och bred ut den i formen. Dra försiktigt upp litet smet mot kanten. Rör ihop cream cheese, ägg och socker till fyllningen och häll den mitt i formen.

Blanda hallonen med 1 msk socker, fördela dem i formen och strö över den sparade smuldegen. Grädda kakan 45 - 50 minuter. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna i formen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar