CRÈME BRÛLÉE-PAJ
Har man ingen brännare kan man ställa pajen under grillelementet i ugnen en kort stund.
1 paj, ca 10 bitar
Mördeg:
150 g smör eller margarin
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
3½ msk socker
Garnering:
½ dl socker
½ msk farin
Servering:
rårörda hallon
Mördeg:
Hacka samman alla ingredienserna förutom vattnet, som är svårt att hacka samman. Tillsätt vattnet till den smuliga degen och arbeta snabbt ihop till en jämn och slät deg. Tryck ut den jämnt i en avlång pajform med löstagbar botten, ca 12 x 35 cm. Pricka botten lätt med en gaffel och låt sedan stå kylskåpskallt att vila ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen tills det fått lätt gyllenbrun färg, ca 12 minuter. Gör fyllningen under tiden.
Fyllning:
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljstången, som snittats och skrapats ur. Dra kastrullen åt sidan att svalna något medan äggulor och socker vispas upp lätt. Ta upp vaniljstången och häll den något avsvalnade gräddmjölken över äggsmeten under omrörning.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet i ugnen. Sänk värmen till 150 grader. Grädda ytterligare 20 - 25 minuter. Fyllningen ska näst intill ha stannat, men ändå vara litet gungig i mitten. Ta ut pajen och låt svalna. Ställ därefter kallt att svalna av helt.
Ta fram pajen och strö över socker och farin som blandats samman. Bränn av ytan med brännare eller under ugnens grill. Servera med rårörda hallon, alltså djupfrysta eller färska bär som rörts samman med litet socker tills de saftar sig.
Har man ingen brännare kan man ställa pajen under grillelementet i ugnen en kort stund.
1 paj, ca 10 bitar
Mördeg:
150 g smör eller margarin
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
3½ msk socker
Garnering:
½ dl socker
½ msk farin
Servering:
rårörda hallon
Mördeg:
Hacka samman alla ingredienserna förutom vattnet, som är svårt att hacka samman. Tillsätt vattnet till den smuliga degen och arbeta snabbt ihop till en jämn och slät deg. Tryck ut den jämnt i en avlång pajform med löstagbar botten, ca 12 x 35 cm. Pricka botten lätt med en gaffel och låt sedan stå kylskåpskallt att vila ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen tills det fått lätt gyllenbrun färg, ca 12 minuter. Gör fyllningen under tiden.
Fyllning:
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljstången, som snittats och skrapats ur. Dra kastrullen åt sidan att svalna något medan äggulor och socker vispas upp lätt. Ta upp vaniljstången och häll den något avsvalnade gräddmjölken över äggsmeten under omrörning.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet i ugnen. Sänk värmen till 150 grader. Grädda ytterligare 20 - 25 minuter. Fyllningen ska näst intill ha stannat, men ändå vara litet gungig i mitten. Ta ut pajen och låt svalna. Ställ därefter kallt att svalna av helt.
Ta fram pajen och strö över socker och farin som blandats samman. Bränn av ytan med brännare eller under ugnens grill. Servera med rårörda hallon, alltså djupfrysta eller färska bär som rörts samman med litet socker tills de saftar sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar