SALTKOLAKAKA MED VINBÄR
Variera med lingon eller tranbär. Det är inte fel i receptet - det ska vara 1 tsk salt i saltkolan!
10 bitar
100 g smör eller margarin
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2½ dl röda eller svarta vinbär
Saltkola:
2 dl socker
100 g smör eller margarin
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
100 g valnötter
100 g skållad, skalad sötmandel
Tillbehör:
röda eller svarta vinbär
lättvispad grädde
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Höj värmen till 250 grader och grill.
Saltkola:
Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka i stället på pannan och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ned matfettet och tillsätt grädden, litet i taget. Låt koka ca 3 minuter under omrörning. Blanda ned saltet och låt svalna.
Blanda ned nötterna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna och servera med vinbär och grädde.
Variera med lingon eller tranbär. Det är inte fel i receptet - det ska vara 1 tsk salt i saltkolan!
10 bitar
100 g smör eller margarin
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2½ dl röda eller svarta vinbär
Saltkola:
2 dl socker
100 g smör eller margarin
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
100 g valnötter
100 g skållad, skalad sötmandel
Tillbehör:
röda eller svarta vinbär
lättvispad grädde
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull. Blanda i socker, vaniljsocker och äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop till en smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över bären och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Höj värmen till 250 grader och grill.
Saltkola:
Smält sockret i en stekpanna. Rör inte utan skaka i stället på pannan och se till att allt socker smälter utan att bli bränt. Rör försiktigt ned matfettet och tillsätt grädden, litet i taget. Låt koka ca 3 minuter under omrörning. Blanda ned saltet och låt svalna.
Blanda ned nötterna i kolasmeten och häll den över kakan. Ställ kakan högt upp i ugnen och låt nötterna få färg, ca 3 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakan kallna och servera med vinbär och grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar