fredag 10 juli 2015

Syltrutor

SYLTRUTOR

Sommarsmak är det gott om i de här lättbakade syltrutorna med mazarinkänsla.

Ca 30 rutor

Mördeg:
150 g smör eller margarin
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 ägg
1 dl röd vinbärssylt, se nedan

Glasyr:
1½ dl florsocker
3 tsk vatten

Röd vinbärssylt (ca 7 dl):
1 l röda vinbär
½ vaniljstång
4 dl syltsocker


Börja med sylten. Skölj och rensa bären. Snitta och skrapa ur den halva vaniljstången. Lägg ned bär, vaniljstång och frön i en kastrull och värm upp på svag värme under omrörning, tills bären börjar avge sin saft. Koka dem därefter under lock ca 2 minuter.

Häll upp bärmassan i en finmaskig sil och passera bären med hjälp av baksidan av en sked. Den passerade massan bör bli 6 dl. Häll tillbaka bärmassan i den rengjorda kastrullen. Tillsätt sedan syltsockret och värm upp under omrörning. Låt därefter sylten koka kraftigt 2 minuter utan lock.

Häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar, förslut väl och förvara mörkt och kallt.

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen och tryck ut den i en bakpappersklädd mindre långpanna, ca 25 x 35 cm. Riv mandelmassan och vispa upp ägget helt lätt. Tillsätt ägget, litet i taget, i mandelmassan till slät konsistens och bred ut smeten jämnt över mördegsbottnen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills den fått svagt gyllenbrun färg.

Ta ut kakan och bred över vinbärssylten. Ställ åter in kakan i ugnen och grädda ytterligare ett par minuter, tills marmeladen börjar bubbla. Ta ut kakan och låt kallna i formen.

Blanda florsocker och vatten till en glasyr och bred ut den jämnt över den kalla kakan. Skär upp i rutor.

Det går även bra att använda färdigköpt vinbärsgelé eller vinbärssylt som mjukrörts före användning.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar