SOMMARTÅRTA
Mandelbotten, vaniljkräm, chokladglasyr och solmogna bär - kan det bli godare?
16 - 18 bitar
Botten:
300 g mandelmjöl
3 dl socker
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
8 äggvitor
Vaniljkräm:
½ - 1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk socker
2 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Chokladglasyr:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
Garnering:
Ca 300 g bär, t ex jordgubbar,
hallon och blåbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten:
Blanda mandelmjöl med socker, potatismjöl och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ned dem i mandelmixen. Bred ut smeten på ett bakpapper i en form med måtten ca 25 x 40 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 30 - 35 minuter. Låt svalna.
Vaniljkräm:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull tillsammans med äggulor, socker, potatismjöl och mjölk. Värm under vispning tills det precis börjar sjuda. Ta från värmen och sila bort vaniljstången. Låt svalna. Vispa grädden hårt och blanda med vaniljkrämen. Bred krämen på mandelbottnen.
Chokladglasyr:
Hacka chokladen. Låt grädden koka upp tillsammans med matfettet. Ta från värmen och rör i chokladen. Låt svalna och tjockna litet. Ringla glasyren på vaniljkrämen och låt stelna.
Dekorera med bär och servera med vispad grädde.
Mandelbotten, vaniljkräm, chokladglasyr och solmogna bär - kan det bli godare?
16 - 18 bitar
Botten:
300 g mandelmjöl
3 dl socker
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
8 äggvitor
Vaniljkräm:
½ - 1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk socker
2 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Chokladglasyr:
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
Garnering:
Ca 300 g bär, t ex jordgubbar,
hallon och blåbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten:
Blanda mandelmjöl med socker, potatismjöl och bakpulver. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ned dem i mandelmixen. Bred ut smeten på ett bakpapper i en form med måtten ca 25 x 40 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 30 - 35 minuter. Låt svalna.
Vaniljkräm:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång och frön i en tjockbottnad kastrull tillsammans med äggulor, socker, potatismjöl och mjölk. Värm under vispning tills det precis börjar sjuda. Ta från värmen och sila bort vaniljstången. Låt svalna. Vispa grädden hårt och blanda med vaniljkrämen. Bred krämen på mandelbottnen.
Chokladglasyr:
Hacka chokladen. Låt grädden koka upp tillsammans med matfettet. Ta från värmen och rör i chokladen. Låt svalna och tjockna litet. Ringla glasyren på vaniljkrämen och låt stelna.
Dekorera med bär och servera med vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar