måndag 13 juli 2015

Jordgubbsknyten

JORDGUBBSKNYTEN

Lyxigt! Färska jordgubbar och mandelmassa i fyllningen och florsockerglasyr på toppen.

30 bullar

6 dl vetemjöl
4 msk socker
1 krm salt
125 g smör eller margarin
50 g jäst för söta degar
2 dl mjölk

Fyllning:
200 g mandelmassa
30 små jordgubbar

Pensling:
ägg

Glasyr:
2 dl florsocker
1 - 2 msk kallt vatten


Sätt ugnen på 250 grader.

Mät upp mjöl (spara ½ dl till utbakning), socker och salt i en matberedare. Tillsätt matfett och kör på högsta hastighet en kort stund tills fettet finfördelats. Smula sönder jästen i en skål, tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen är löst. Häll jästblandningen i matberedaren och kör på högsta hastighet tills degen är smidig. Ta upp den på mjölat bakbord och arbeta den en kort stund. Kavla ut degen till en rektangel, 30 x 36 cm. Skär degen i rutor på 6 x 6 cm.

Fyllning:
Riv mandelmassan grovt. Lägg mandelmassa och en liten jordgubbe i mitten på varje ruta. Vik hörnen över fyllningen och nyp ihop till knyten. Lägg knytena i formar på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 1½ timme.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8 - 10 minuter. Låt knytena svalna på galler under duk.

Glasyr:
Rör ihop ingredienserna till en tjock glasyr och ringla den över knytena.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar