BLÅBÄRSRULLTÅRTA
En fluffig och lättbakad rulltårta med generös fyllning.
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor
Fyllning:
½ citron
2 dl vispgrädde
1 dl kvarg, 10%
1 dl + 1 msk florsocker
1 dl + 1 dl blåbär
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker till ett pösigt och vitt skum. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ned det i äggsmeten. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 30 x 40 cm, och strö över kokosen. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Strö ut socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan. Låt svalna 2 - 3 minuter.
Lossa papperet som kakan har gräddats på, men lägg tillbaka det på kakan tills den har kallnat helt, annars är det lätt att kakan torkar och spricker.
Fyllning:
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 1 tsk saft. Vispa upp grädden och rör i kvarg, 1 dl florsocker, citronskal och -saft. Blanda 1 dl blåbär med 1 msk florsocker och vänd ned blåbären i fyllningen. Bred fyllningen över kakan, strö över 1 dl blåbär och rulla ihop.
Rulla in rulltårtan i smörgåspapper eller bakplåtspapper och lägg den i kylen ca 30 minuter. Skär upp den i bitar och servera. Den behöver stå en stund innan du skär upp den, annars är det risk att fyllningen flyter ut.
Från Allt om Mat nr 11/2015
En fluffig och lättbakad rulltårta med generös fyllning.
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor
Fyllning:
½ citron
2 dl vispgrädde
1 dl kvarg, 10%
1 dl + 1 msk florsocker
1 dl + 1 dl blåbär
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg och socker till ett pösigt och vitt skum. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ned det i äggsmeten. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 30 x 40 cm, och strö över kokosen. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Strö ut socker på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan. Låt svalna 2 - 3 minuter.
Lossa papperet som kakan har gräddats på, men lägg tillbaka det på kakan tills den har kallnat helt, annars är det lätt att kakan torkar och spricker.
Fyllning:
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 1 tsk saft. Vispa upp grädden och rör i kvarg, 1 dl florsocker, citronskal och -saft. Blanda 1 dl blåbär med 1 msk florsocker och vänd ned blåbären i fyllningen. Bred fyllningen över kakan, strö över 1 dl blåbär och rulla ihop.
Rulla in rulltårtan i smörgåspapper eller bakplåtspapper och lägg den i kylen ca 30 minuter. Skär upp den i bitar och servera. Den behöver stå en stund innan du skär upp den, annars är det risk att fyllningen flyter ut.
Från Allt om Mat nr 11/2015
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar