fredag 10 juli 2015

Mjuk och saftig svartvinbärskaka

MJUK OCH SAFTIG SVARTVINBÄRSKAKA

En mjuk kaka svänger du enkelt ihop. Den här har ett krämigt täcke av svarta vinbär och kokos.

1 kaka

75 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Garnering:
1 dl crème fraîche
1 ägg
½ dl socker
2 dl riven kokos
3 dl repade svarta vinbär


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter, eller klä den med bakpapper.

Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ned det i smeten. Tillsätt mjölken och rör varsamt smeten slät. Vänd sist ned det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Medan kakan gräddas rörs crème fraîche, ägg och socker samman. Tillsätt kokosflingorna och rör åter smeten slät. Ta varsamt ut den gott och väl halvgräddade kakan och strö över vinbären. Klicka därefter ut kokossmeten jämnt och ställ åter in kakan i nedre delen av ugnen. Grädda ytterligare 15 - 18 minuter eller tills ytan fått svagt gyllenbrun färg.

Låt kakan svalna i formen innan den lossas.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar