SAFTIG KARDEMUMMAKAKA
Bästa kakan till fikat! Använd hela kardemummakärnor som du mortlar själv för bäst smak.
10 - 12 bitar
3 msk kardemummakärnor
175 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 dl socker
1 dl kvarg eller filmjölk
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Garnering:
1 msk hackad sötmandel
1 msk pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Stöt kardemumman i mortel. Vispa matfett och socker pösigt med elvisp. Vispa i kvarg och ägg, ett i taget. Sikta ned mjöl och bakpulver och tillsätt den stötta kardemumman. Vänd till en jämn smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö över mandel och pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35 - 40 minuter. Känn med en provsticka så att den är klar. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler.
Bästa kakan till fikat! Använd hela kardemummakärnor som du mortlar själv för bäst smak.
10 - 12 bitar
3 msk kardemummakärnor
175 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 dl socker
1 dl kvarg eller filmjölk
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Garnering:
1 msk hackad sötmandel
1 msk pärlsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Stöt kardemumman i mortel. Vispa matfett och socker pösigt med elvisp. Vispa i kvarg och ägg, ett i taget. Sikta ned mjöl och bakpulver och tillsätt den stötta kardemumman. Vänd till en jämn smet.
Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö över mandel och pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35 - 40 minuter. Känn med en provsticka så att den är klar. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar