onsdag 1 oktober 2014

Jordgubbsripplad cheesecake

JORDGUBBSRIPPLAD CHEESECAKE

Kolasåsen som ringlas över bären gör detta till en av sommarens bästa desserter. (Och jag tycker nog att man kan äta den året om ...)

10 - 12 bitar

Botten:
75 g smör eller margarin
125 g chocolate chip cookies
125 g digestivekex

Fyllning:
½ l jordgubbar
3 ägg
1½ dl socker
200 g krämig färskost
3 dl vispgrädde

Kolasås:
25 g smör
2 msk socker
2 msk sirap
1 dl vispgrädde


Botten:
Smält matfettet och mixa det med kakor och kex i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen kallt.

Fyllning:
Mixa knappt hälften av jordgubbarna till puré. Knäck äggen och skilj gulor och vitor i varsin skål. Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt färskosten och vispa till en slät smet. Vispa grädden i en egen skål. Vispa vitorna till ett riktigt fast skum. Tänk på att visp och skål måste vara helt rena för att äggvitorna ska bli fluffiga.

Rör ned grädden i äggsmeten. Vänd försiktigt ned äggviteskummet. Varva smet och jordgubbspuré i formen. Låt stå i frysen minst 6 timmar, gärna över natten.

Kolasås:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka livligt ca 4 minuter.

Låt cheesecaken tina till lagom konsistens, ca 40 minuter i kylen, och garnera med resten av jordgubbarna. Ringla över litet kolasås och servera resten av såsen bredvid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar