lördag 18 oktober 2014

Pärontosca

PÄRONTOSCA

Avsluta middagen med en läcker pärontosca, som ingen av dina gäster kommer att kunna motstå!

8 - 10 bitar

150 g rumsvarmt smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
4 mogna päron

Tosca:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
200 g blandade nötter

Servering:
vispad grädde eller glass


Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop matfett och socker med hjälp av en elvisp i en bunke till en något fluffig konsistens. Tillsätt äggen, ett i taget, och låt varje ägg arbetas in innan du blandar i nästa. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ned i matfett- och sockerblandningen. Rör ned grädden och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.

Skär päronen i klyftor och ta bort kärnhusen. Stick ned klyftorna i smeten och grädda kakan i ugnen 35 - 40 minuter.

Smält matfett och socker och häll på grädde och mjöl. Låt småputtra några minuter, tillsätt nötterna och rör om.

Ta ut den färdiga kakan och höj ugnsvärmen till 250 grader. Häll toscan över kakan och grädda i ugnen tills toscan fått färg, ca 10 minuter. Låt svalna tills den är ljummen eller helt kall. Servera med grädde eller glass.


Från Allers nr 44/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar