torsdag 2 oktober 2014

Ljuvlig sommartårta

LJUVLIG SOMMARTÅRTA

Självskriven till sommarens alla kalas! Lägg gärna samman bottnarna dagen före festen så blir tårtan extra saftig och fin.

16 - 18 bitar

Botten:
4 ägg
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
½ dl kokhett vatten

Rabarber- och jordgubbskompott:
500 g rabarber
3/4 dl socker
3/4 tsk potatismjöl
2 dl jordgubbar

Gräddvaniljkräm:
1 dl mjölk
1 äggula
1 msk socker
3/4 msk maizena
½ msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde

Garnering:
6 dl vispgrädde
½ - 1 l jordgubbar


Sätt ugnen på 175 grader.

Botten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Tillsätt vattnet och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 minuter. Låt kallna.

Rabarber- och jordgubbskompott: Ansa, skölj och skär rabarbern i bitar. Blanda socker och potatismjöl och vänd ned rabarbern. Sprid ut den i en ugnssäker form och låt smälta i ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Låt svalna. Skiva jordgubbarna och blanda med rabarbern.

Gräddvaniljkräm: Vispa med plastvisp samman mjölk, äggula, socker och maizena i en rostfri kastrull. Aluminium kan ge en gråaktig kräm. Hetta upp och sjud till en tjock kräm - vispa hela tiden och se till att krämen inte börjar koka, då kan den bli grynig. Smaksätt krämen med vaniljsocker och låt kallna.

Vispa grädden till ett fast skum. Tillsätt litet vaniljkräm i taget under rejäl vispning.

Dela kakan i tre bottnar. Lägg samman med kompott och vaniljkräm mellan bottnarna. Bred den sista vaniljkrämen ovanpå och runt tårtans kant.

Garnering: Vispa grädden till ett fast skum. Spritsa generöst med grädde runt tårtans kant. Toppa med halverade jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar