fredag 31 oktober 2014

Sommarkaka

SOMMARKAKA

1 dl frysta hallon
75 g smör eller margarin
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1½ dl gräddfil eller crème fraîche
250 g rabarberstjälkar
2 tsk kanel
2 msk socker
1 dl frysta hallon

Glasyr:
1½ dl florsocker
1 msk flädersaft, utspädd

Garnering:
färska bär


Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant, ca 23 cm. Skär rabarberstjälkarna i små bitar och blanda dem med socker och kanel.

Smält smöret i en kastrull. Blanda socker, ägg, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och gräddfil och rör sedan ned detta i det smälta smöret. Häll smeten i formen och tillsätt sedan rabarber och hallon. Tryck gärna ned bären med en gaffel. Grädda i ca 175 grader 50 - 60 minuter i mitten av ugnen.

Blanda florsocker och flädersaft till en ganska tjock kräm. Ringla den över kakan så att det bildas ett vackert mönster. Dekorera kakan med de bär som finns att tillgå, t ex jordgubbar, hallon och blåbär.

Servera kakan med en klick vaniljgrädde (vaniljsås som blandats med vispad grädde).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar