torsdag 16 oktober 2014

Plommonmazarinkaka

PLOMMONMAZARINKAKA

Fin mandel- och plommonsmak till kaffekalaset.

1 kaka, ca 10 bitar

Mördeg:
150 g smör eller margarin
½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 ägg

Mazarinfyllning:
125 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
½ dl socker
2 ägg
3 msk vetemjöl
500 g plommon

Pensling:
½ dl aprikosmarmelad utan fruktbitar


Börja med att snabbt hacka samman ingredienserna till mördegen. Tryck ut den jämnt i en avlång pajform, ca 12 x 35 cm och gärna med löstagbar botten. Ställ formen kylskåpskallt och låt vila ca 30 minuter. Ta fram äggen till fyllningen så att de blir rumsvarma och sätt ugnen på 200 grader.

Riv ned mandelmassan i en bunke och tillsätt matfett och socker. Rör samman till en ljus och porös smet. Tillsätt de rumsvarma äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Rör sist ned vetemjölet. Dela och kärna ur plommonen. Skär ca 200 g av dem i mindre bitar, vänd ned dem i mazarinmassan och bred ut smeten i mördegsskalet.

Skär resterande plommon i tunna klyftor och lägg dem i ett vackert mönster ovanpå fyllningen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Ge marmeladen ett snabbt uppkok under omrörning så att den smälter. Pensla den heta marmeladen över plommonklyftorna direkt då kakan tas ur ugnen. Låt den kallna innan du försiktigt lossar den ur formen.


Från Allers nr 35/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar