söndag 5 oktober 2014

Äppelpaj med knäcktäcke

ÄPPELPAJ MED KNÄCKTÄCKE

1 paj, ca 12 bitar

Mördeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 litet ägg

Fyllning:
5 dl mjölk
6 äggulor
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljpulver
6 äpplen

Knäcktäcke:
1 msk socker


Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen. Tryck ut den i en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Degen ska även täcka kanten ca 4 cm upp. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning: Mät upp mjölk, äggulor, socker, potatismjöl och vaniljpulver i en kastrull. Sjud upp såsen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från plattan.

Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem med en mandolin eller osthyvel till tunna skivor. Lägg ett lager äppelskivor i botten på mördegsskalet. Bred över ett lager av vaniljsåsen. Varva på så sätt äppelskivor och vaniljsås och avsluta med ett lager äppelskivor.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter eller tills den känns mjuk med en provsticka. Ta ut pajen och sätt ugnen på grill, 250 grader. Strö över sockret och ställ åter in pajen i mitten av ugnen. Låt ytan få fin färg, det tar 2 - 3 minuter. Passa noga, det bränns lätt. Ta ut och låt pajen kallna innan den lossas från formen.


Från Allers nr 42/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar