JORDGUBBS- OCH MASCARPONEKAKA
24 bitar
Kakbotten:
175 g mjukt, osaltat smör
3/4 dl socker
1 äggula
4 dl siktat, extrafint mjöl (självjäsande,
typ Manitoba Cream)
eller 4 dl siktat vetemjöl + 2 tsk bakpulver
Fyllning:
300 g mascarpone
1 dl siktat florsocker
1 msk pressad citronsaft
ca 5 dl jordgubbar, delade i kvartar
50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en grund bakform, 20 x 30 cm. Klä den gärna med bakplåtspapper som får hänga ut över kanten längs långsidorna, så blir det lättare att lyfta upp kakan.
Rör smör och socker vitt och pösigt och vispa sedan ned äggula. Vänd ned siktat mjöl (och ev bakpulver) och blanda väl. Tryck ut degen i formen, pricka den med en gaffel och grädda botten 25 minuter. Låt den sedan kallna helt.
Vispa mascarpone, florsocker och citronsaft till en slät fyllning och rör ned jordgubbarna. Bred ut fyllningen över kakbotten och låt sedan kakan stå kallt 3 timmar, så att fyllningen får stelna.
Hacka chokladen i små bitar och smält dem under omrörning i en skål över vattenbad utan att skålen får vidröra vattnet. Ringla chokladen över kakan och skär sedan upp den i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar