JORDGUBBSBAKELSE FRÅN
BERGS KONDITORI PÅ MARSTRAND
10 bakelser
Mördeg:
100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
2 - 3 msk florsocker
1 äggula
Mandelmassa:
150 g mandelmassa
1 liten äggvita
½ dl socker
ev någon droppe bittermandelolja
Mazarinmassa:
50 g skållad, riven sötmandel
100 g mandelmassa
1 dl socker
50 g rumstempererat smör eller margarin
1 ägg
1 droppe bittermandelolja
Fyllning:
½ l jordgubbar
4 dl tjockare vaniljkräm
1½ gelatinblad
1½ dl utspädd jordgubbssaft
Mördeg:
Arbeta ihop matfett och florsocker. Häll i mjöl, tillsätt äggula och rör snabbt ihop till en deg. Låt ligga kallt en timme. Baka ut mördegen till två längder, 30 x 10 cm, och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Förgrädda längderna 5 minuter i 225 grader. Ta ut längderna ur ugnen och låt svalna.
Mandelmassa:
Blanda 150 g mandelmassa med äggvita och socker. Använd så mycket äggvita att mandelmassan går att spritsa. Spritsa minst en tumstjock rulle mandelmassa utmed varje långsida av mördegslängderna.
Mazarinmassa:
Blanda mazarinmassan i en annan skål. Riv mandeln i en mandelkvarn. Blanda mandelmassan, den rivna mandeln, bittermandeloljan och sockret. Klicka ned matfett och ägg och blanda försiktigt till en slät smet. Fyll hålet som bildats i mitten med mazarinmassa till 2/3. Fortsätt grädda ca 15 minuter eller tills mazarinmassan stelnat och kanterna fått litet färg. Ta ut längderna och låt dem svalna.
Montering:
Skiva jordgubbarna tunt. Täck utrymmet i mitten av längderna med ett tunt lager vaniljkräm och jordgubbar. Lägg gelatinbladen i blöt 10 minuter i kallt vatten, ta upp dem och krama ur vattnet. Hetta upp 2 msk jordgubbssaft och smält gelatinbladen. Blanda med resterande kall saft och ställ in i kylskåpet tills geléet börjar stelna. Skeda geléet över jordgubbarna - det måste ha stelnat helt innan längderna delas upp i 5 bitar var.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar