torsdag 16 oktober 2014

Käsekuche mit Kirschen

KÄSEKUCHE MIT KIRSCHEN
Tysk ostkaka med körsbär

Den här tyska ostkakan har mandelbotten och syrlig, gräddad fyllning av färskost.

1 tårta, 12 - 16 bitar

Botten:
½ dl skalad, mald mandel
2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
½ dl socker
1 äggula
1 krm salt

Fyllning:
500 g slät kvarg eller färskost
2 dl crème fraîche
3½ dl florsocker
3 äggulor
3/4 dl vetemjöl
det yttersta finrivna skalet av 3 limefrukter
4 äggvitor
ca 175 g frysta, urkärnade körsbär

Garnering:
ev florsocker


Värm ugnen till 200 grader. Kläm fast bakplåtspapper över bottnen på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Blanda ingredienserna till kakbottnen i matberedare med kakmixerbladet av plast i. Tryck ut degen på bottnen och 5 cm upp på formens kant med knuten hand. Stötta degkanterna med flerdubbelvikt aluminiumfolie, pricka bottnen och grädda 10 minuter i ugnens nedre del. Ta ut, dra bort folien och låt bottnen svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Rör med slev samman kvarg, crème fraîche, florsocker och äggulor. Strö över litet av mjölet åt gången och blanda i det liksom limeskalet. Rör smeten jämn. Vispa äggvitorna fasta med rena redskap och vänd ned dem i smeten. Fördela smeten i kakbottnen. Peta ned bären under ytan i fyllningen med ett finger.

Grädda i ugnens nedre del ca 40 minuter tills smeten stelnat i mitten. Ta ut och låt svalna. Förvara i kyl och sikta gärna florsocker över precis före serveringen.


Från ICA-Kuriren nr 32/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar