lördag 25 oktober 2014

Apelsinkrämstårta

APELSINKRÄMSTÅRTA

Passar lika bra till dessert som till födelsedagstårta. Botten med chokladsmak, fyllning av apelsingelé med smak av både skal och saft, och rolig dekor av chokladpinnar.

Ca 14 bitar

Botten:
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 - 3 msk kakao
1 tsk bakpulver
3 - 4 msk syltat apelsinskal

Fyllning:
5 blad gelatin
3 ägg
1 dl socker
rivet skal av ½ apelsin
saft av 1 apelsin
3 dl vispgrädde

Garnering:
2 - 3 apelsiner
ca 200 g bra choklad


Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao, bakpulver och apelsinskal. Rör ned det i äggsmeten. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Häll i smeten och grädda bottnen i 200 grader 15 minuter. Ta ut den och låt den kallna, men lossa den. Lägg tillbaka kakan i formen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och socker poröst till fyllningen. Blanda i skal och saft från apelsinen. Vispa grädden tjock och vispa vitorna till hårt skum. Smält gelatinbladen och vispa ned dem i ägguleblandningen. Blanda ned grädden och vänd ned vitorna. Häll fyllningen i formen och låt stelna i kyl ca 3 timmar.

Smält chokladen till garnering och spritsa ut till smala stänger på bakplåtspapper. Låt stelna. Skala och skär hinnfria klyftor av apelsinerna. Lossa tårtan från botten och lägg upp den på fat. Garnera med apelsinklyftor och chokladstänger och servera.

Om du vill kan du gärna blanda ½ dl hackade nötter i smeten till bottnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar