lördag 18 oktober 2014

Toscamazariner

TOSCAMAZARINER

Släng dina gamla mazarinrecept, för här är varianten som du vill baka om och om igen.

Ca 12 st

Mördeg:
100 g smör eller margarin
2 msk socker
2½ dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g rumsvarmt smör eller margarin
2 rumsvarma ägg

Tosca:
1½ dl hasselnötter
1½ dl valnötter
½ dl vispgrädde
½ dl socker
1½ msk smör eller margarin
1 msk honung
1 msk ljus sirap


Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen och låt den vila kylskåpskallt minst 30 minuter.

Medan degen vilar, passa på att rosta hasselnötterna till toscan i en torr stekpanna på medelvärme, tills skalet brister och det börjar knäppa i nötterna. Skaka pannan med jämna mellanrum så att de blir jämnt rostade. Ställ åt sidan att kallna.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut den kalla mördegen på mjölad arbetsbänk. Ta med ett runt kakmått ut plattor stora nog att klä runda mazarinformar, ca 7 cm i diameter. Du kan även dela degen i 12 jämnstora bitar och tumma ut i formarna.

Rör mandelmassa och matfett till fyllningen ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Fördela fyllningen i formarna och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter eller tills de fått svagt gyllenbrun färg.

Gnugga hasselnötterna så att allt löst skal trillar av. Grovhacka dem tillsammans med valnötterna. Mät upp resterande ingredienser till toscasmeten i en kastrull och koka ca 5 minuter under omrörning tills smeten tjocknar något. Ta kastrullen från värmen och tillsätt nöthacket. Rör om.

Fördela toscasmeten på kakorna och ställ åter in dem i mitten av ugnen. Grädda ytterligare 6 - 7 minuter eller tills toscasmeten fått svagt gyllenbrun färg.

Låt kakorna svalna innan de varsamt lossas från formarna.


Från Allers nr 44/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar