onsdag 22 oktober 2014

Havrekaka med nougat

HAVREKAKA MED NOUGAT

Helt utan ägg och nästan utan vetemjöl bakar man dessa rutor med ett lyxigt täcke av nougat. Ett favoritrecept från storbagerskan Siv Florén i Uddevalla - hon använder ibland samma smet till tre 6-deciliters folieformar och skär då kakan i skivor i stället. "Oerhört läcker men mäktig", beskriver hon kakan.

200 g smör eller margarin
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
½ dl ljus sirap

Pensling:
250 g nougat


Smält matfettet i en stor gryta. Rör ned övriga ingredienser och bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i 200 grader 10 - 15 minuter (passa noga!). När kakan svalnat, smält nougaten i vattenbad eller mikro och pensla den på kakan. Skär kakan i rutor när nougaten stelnat.


Från boken "Långpannans lov" av Anna Braw, Libris förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar