HAVREKAKA MED NOUGAT
Helt utan ägg och nästan utan vetemjöl bakar man dessa rutor med ett lyxigt täcke av nougat. Ett favoritrecept från storbagerskan Siv Florén i Uddevalla - hon använder ibland samma smet till tre 6-deciliters folieformar och skär då kakan i skivor i stället. "Oerhört läcker men mäktig", beskriver hon kakan.
200 g smör eller margarin
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
½ dl ljus sirap
Pensling:
250 g nougat
Smält matfettet i en stor gryta. Rör ned övriga ingredienser och bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i 200 grader 10 - 15 minuter (passa noga!). När kakan svalnat, smält nougaten i vattenbad eller mikro och pensla den på kakan. Skär kakan i rutor när nougaten stelnat.
Från boken "Långpannans lov" av Anna Braw, Libris förlag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar