söndag 5 oktober 2014

Pistage- och kardemummakakor

PISTAGE- OCH KARDEMUMMAKAKOR

30 kakor

250 g mjukt osaltat smör
1½ dl florsocker
½ tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
3/4 dl hackad pistagemandel
4½ dl vetemjöl
1 dl rismjöl
1 tsk malen kardemumma


Lägg bakplåtspapper på bakplåtar. Vispa smör, socker och vanilj vitt och luftigt. Blanda i citronskal och pistagemandel. Sikta ned mjölsorterna i smörblandningen och tillsätt kardemumma. Vänd sedan runt blandningen till en mjuk deg med en kniv. Täck degen med plastfolie och låt den stå kallt 30 minuter.

Sätt ugnen på 160 grader. Forma degen till matskedsstora kulor och lägg dem med 4 cm mellanrum på plåtarna. Platta till dem så att de blir ca 4 cm i diameter och grädda kakorna 15 minuter. De ska vara lätt gyllene undertill när de är färdiga. Låt dem sedan svalna på plåtarna några minuter innan de får kallna helt på ett ugnsgaller.

Kakorna håller sig upp till tre veckor om de förvaras i en lufttät burk.


Ur boken "Småkakor" från Norstedts förlag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar