söndag 26 oktober 2014

Domprostgårdens äppelrutor

DOMPROSTGÅRDENS ÄPPELRUTOR

5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
300 g rumsvarmt smör eller margarin

Äppelsmet:
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl

6 - 8 äpplen, gärna röda
100 g kallt smör eller margarin
1 påse mandelflagor


Blanda eller mixa mjöl, socker och vaniljsocker med det mjuka matfettet till en deg. Platta ut den i en långpanna och grädda botten i 200 grader ca 15 minuter.

Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt, blanda i mjölet och fördela smeten på den förgräddade bottnen. Stoppa i tätt med tunna, oskalade äppelklyftor och hyvla över det kalla matfettet tunt med osthyvel. Strö på flagad mandel och grädda i 200 grader ca 20 minuter.


Ur boken "Långpannans lov" av Anna Braw, Libris förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar