lördag 18 oktober 2014

Chokladmarängrulle med apelsin

CHOKLADMARÄNGRULLE MED APELSIN

En spröd marängrulle med chokladsmak fylld med frisk apelsingrädde - lyckan är total!

1 rulle, ca 10 bitar

5 äggvitor
3 dl socker
3 dl hasselnötsmjöl
½ dl potatismjöl
3 msk kakao
1 dl hackade hasselnötter

Fyllning:
2 apelsiner
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
50 g mörk choklad


Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram äggen så att de blir rumstempererade.

Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret litet i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Blanda hasselnötsmjöl, potatismjöl och kakao och vänd varsamt ned blandningen i smeten med stora, luftiga tag. Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt, ca 30 x 35 cm, och strö över nöthacket. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills kakan känns spröd på ytan. Dra över bakpapperet på galler och låt bottnen kallna.

Skär av bottnen och toppen på apelsinerna så att de står stadigt. Skär av skalet precis innanför hinnan och skär därefter ut klyftor genom att följa hinnorna. Skär de hinnfria klyftorna i mindre bitar. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker.

Vänd marängbottnen upp och ned på ett smörpapper. Dra bort bakpapperet, bred på grädden och strö över apelsinbitarna. Rulla samman med hjälp av smörpapperet.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn. Ringla den smälta chokladen över längden.


Från Allers nr 44/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar