VANILJBULLAR FRÅN LYCKANS STENUGNSBAGERI
Ca 40 bullar
Fördeg:
6½ dl kall mjölk
9 dl vetemjöl
2 pkt jäst
Deg:
175 g smör eller margarin
1 msk vitt råsocker
½ tsk havssalt
3 ägg
7 dl vetemjöl
1½ msk ekologiskt nyponmjöl
(kan uteslutas)
Fyllning:
250 g smör eller margarin
2½ dl vitt råsocker
1 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 finmald vaniljstång
Blanda ingredienserna till fördegen och låt stå kallt under natten. Räkna med ca 3 timmar i 20 grader eller 24 timmar i 6 grader.
Fyllning:
Rör samman rumstempererat matfett med de övriga ingredienserna till en jämn smet.
Deg:
Blanda fördegen med matfett (direkt ur kylen) och övriga ingredienser till en smidig deg och knåda. Dela i två delar och forma till rullar. Låt dem ligga i kylen ca 1 timme (ska inte jäsa). Värm ugnen till 225 - 250 grader. Kavla ut varje rulle till en långsmal platta, ca 30 x 50 cm. Bred fyllningen över ca 2/3 av plattans bredd. Vik in delen som inte har någon fyllning mot plattans mitt och vik sedan över motstående del.
Skär i 2 - 3 cm breda remsor. Vrid varje remsa ett varv och snurra som till en knut. Låt jäsa ca 30 minuter och grädda sedan tills bullarna har fått färg, ca 7 minuter. När de tas ur ugnen, pensla med smält matfett och doppa dem i en blandning av vitt råsocker och vaniljsocker.
Från boken "Bohuslänska gårdsbutiker och caféer"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar