fredag 31 oktober 2014

Vaniljbullar från Lyckans stenugnsbageri

VANILJBULLAR FRÅN LYCKANS STENUGNSBAGERI

Ca 40 bullar

Fördeg:
6½ dl kall mjölk
9 dl vetemjöl
2 pkt jäst

Deg:
175 g smör eller margarin
1 msk vitt råsocker
½ tsk havssalt
3 ägg
7 dl vetemjöl
1½ msk ekologiskt nyponmjöl
(kan uteslutas)

Fyllning:
250 g smör eller margarin
2½ dl vitt råsocker
1 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 finmald vaniljstång


Blanda ingredienserna till fördegen och låt stå kallt under natten. Räkna med ca 3 timmar i 20 grader eller 24 timmar i 6 grader.

Fyllning:
Rör samman rumstempererat matfett med de övriga ingredienserna till en jämn smet.

Deg:
Blanda fördegen med matfett (direkt ur kylen) och övriga ingredienser till en smidig deg och knåda. Dela i två delar och forma till rullar. Låt dem ligga i kylen ca 1 timme (ska inte jäsa). Värm ugnen till 225 - 250 grader. Kavla ut varje rulle till en långsmal platta, ca 30 x 50 cm. Bred fyllningen över ca 2/3 av plattans bredd. Vik in delen som inte har någon fyllning mot plattans mitt och vik sedan över motstående del.

Skär i 2 - 3 cm breda remsor. Vrid varje remsa ett varv och snurra som till en knut. Låt jäsa ca 30 minuter och grädda sedan tills bullarna har fått färg, ca 7 minuter. När de tas ur ugnen, pensla med smält matfett och doppa dem i en blandning av vitt råsocker och vaniljsocker.


Från boken "Bohuslänska gårdsbutiker och caféer"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar