tisdag 14 oktober 2014

Fruntimmersveckans favorit

FRUNTIMMERSVECKANS FAVORIT

En sommardag samlades en grupp väninnor - och en manlig reportageduo från lokaltidningen - till ett rulltårtekalas som Siv Florén anordnade i Uddevalla. Inte mindre än 22 olika rulltårtor provsmakades, och den här, skriver Siv, "blev den absoluta favoriten". Det blir en tunn botten (så passa den noga i ugnen!) och en ganska generös sats fyllning.

Siv hälsar att det går bra att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix - då får man en helt glutenfri kaka. Vill man göra rulltårtan ännu mer chokladstinn kan man byta ut smeten mot en drömtårtesmet med kakao i.

1 rulltårta

Tårtbotten:
3 ägg
1½ dl socker
1 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning och täcke:
125 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
½ dl socker

Dekoration:
ca 50 g choklad av valfri sort


Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver för sig, sikta ned blandningen i äggsmeten och rör försiktigt med en sked tills allt har blandats. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 225 graders ugnsvärme mitt i ugnen ca 5 minuter - passa noga! När den är klar, vänd den med hjälp av en plåt och lossa försiktigt papperet.

Smält mjölkchokladen till fyllningen och låt den svalna. Mät upp 2½ dl grädde i en skål och vispa den. Vispa i en annan skål ihop resten av grädden med färskost och socker. Rör ihop vispgrädde, smält choklad och ostblandning och bred ut hälften av detta på tårtbottnen. Rulla ihop den från ena långsidan och flytta den till ett uppläggningsfat. Fördela resten av fyllningen ovanpå "rullen" och riv choklad över. Täck med klickar av kräm om det är något kvar av den.


Ur boken "Galen i choklad" av Anna Braw, från Libris förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar