fredag 31 oktober 2014

Vit chokladtårta med hallon

VIT CHOKLADTÅRTA MED HALLON

1 tårta

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Första lagret:
1 dl färska eller frysta hallon
3 dl hallonsylt

Vaniljkräm:
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
4 msk socker
4 äggulor
1½ msk maizena
2 msk vatten
½ vaniljstång

Hallongrädde:
3 dl grädde
1 dl lätt frysta hallon
2 msk hallonpuré

Garnering:
200 g vit choklad
1 passionsfrukt
hallon
3 myntablad


Tårtbotten:
Vispa ägg och socker till en ordentlig fluff i en bunke. Sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i äggblandningen och rör försiktigt ned det till en jämn smet. Smörj en form med smör eller margarin, mjöla och häll sedan i smeten. Ställ in formen i ugn på 175 grader och grädda 25 minuter. Låt svalna och dela tårtbottnen i tre delar med en sågtandad kniv.

Vaniljkräm:
Koka upp grädde, mjölk och socker och rör om tills sockret smält. Ta av kastrullen och vispa ned äggulor, maizena och vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i kastrullen. Ställ kastrullen på plattan för ett snabbt uppkok så att krämen inte smakar mjöligt. Rör om hela tiden. När krämen börjar tjockna, ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.

Hallongrädde:
Vispa grädden tills den blir fluffig. Smula ned hallonen i grädden och tillsätt hallonpurén. Vänd sedan försiktigt ned den i grädden.

Montering av tårtan:
Bred ut ett jämnt lager hallonsylt på första botten och placera ut några hela hallon. Fördela vaniljkrämen jämnt på andra lagret. Lägg hallongrädde som en kupol på vaniljkrämen och placera den tredje botten ovanpå. Fördela resten av hallongrädden över tårtan.

Riv av spån av vit choklad med en vass kniv och täck tårtans kanter med spånet. Garnera med färska hallon, passionsfrukt och myntablad.


Ur boken "Bohuslänska gårdsbutiker och kaféer"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar