söndag 5 oktober 2014

Äppel- eller päronpajer med valnötscrunch

ÄPPEL- ELLER PÄRONPAJER
MED VALNÖTSCRUNCH

Ca 10 st

Mördeg:
125 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 ägg

Fyllning:
2 ägg
3/4 dl socker
3 dl mandelmjöl
2 - 3 äpplen eller päron
½ dl aprikosmarmelad
utan fruktbitar

Servering:
lättvispad grädde


Börja med att snabbt hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Lägg den kylskåpskallt att vila minst 30 minuter. Medan degen vilar vispas ägg och socker samman helt lätt. Tillsätt mandelmjölet och rör smeten slät.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram den kalla mördegen och dela upp den i tio jämnstora bitar. Tryck ut dessa jämnt i låga portionsformar som mäter ca 10 cm i diameter. Fördela mandelfyllningen i formarna.

Dela och kärna ur äpplen eller päron och skär dem i klyftor. Om frukten är grovskalig bör den skalas först. Lägg klyftorna i ett vackert mönster ovanpå mandelsmeten. Grädda formarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Ge aprikosmarmeladen ett snabbt uppkok och pensla den het över fruktklyftorna direkt då formarna tagits ur ugnen. Strö ut sockret till crunchet i en stekpanna och smält till svagt gyllenbrun färg. Tillsätt de hackade valnötterna och rör om så att de blir jämnt karamelliserade. Strö därefter ut på lätt oljat smörpapper och sära bitarna åt. Låt kallna innan de krossas till mindre bitar.

Servera pajerna tillsammans med lätt vispad grädde, överströdda med valnötscrunch.


Från Allers nr 42/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar