tisdag 30 september 2014

Solgula rutor

SOLGULA RUTOR

Alla bakar citronrutor, ett slags paj i långpanna med slät och fluffig fyllning, så vi bestämde oss för att försöka med apelsinrutor. Det blev nästan ännu godare! Baka den med ekologiska apelsiner och tvätta dem noga innan du river skalet. Ska serveringen vara extra fin, så lägg gärna rutorna på varsin apelsinskiva!

Boken detta receptet är taget ur, Inte utan min långpanna, är ur Kyrkkaffe-serien och vilka godbitar man hittar där! Jag köpte den på Bokmässan 2014 tillsammans med 3 andra böcker i serien och gissa om jag tänker utnyttja dem ... I boken skriver de att en långpanna på ca 30 x 40 cm är vad de flesta recepten är provbakade i, för receptlämnarna anger sällan storleken på långpannan. Vår är 33 x 46 och vi tänker använda den eftersom den går in i kylen, där den ska stå med degen 30 minuter. Äh, nu kör vi!

En långpanna full

275 g smör
1 dl socker
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 apelsiner
6 ägg
4 dl socker
1 dl vetemjöl

ev florsocker till garnering


Blanda degen till kakans botten i en skål eller i en matberedare. Skär smöret i sockerbitsstora bitar. Lägg de torra ingredienserna i bunken och blanda dem. Rör sedan ned smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen med mjölade fingrar i en långpanna och ställ den att vila i kylskåp 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Picka degbotten med en gaffel och förgrädda den sedan mitt i ugnen ungefär 15 minuter eller tills den har fått litet färg i kanterna.

Tvätta under tiden apelsinerna noga och riv det yttersta skalet på båda. Dela dem sedan i halvor och pressa ut 1½ dl juice. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl, apelsinskal och juice.

Häll krämen i det förgräddade pajskalet och ställ in långpannan i nedre delen av ugnen ytterligare 10 - 12 minuter eller tills krämen har "stannat". När kakan har svalnat, skär den i rutor - 4 x 4 cm kan vara lagom. Pudra dem gärna med florsocker precis innan de ska serveras.


Ur boken "Inte utan min långpanna" från Libris förlag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar