onsdag 18 november 2020

Saftig plommonkaka

SAFTIG PLOMMONKAKA

En vacker kaka med karamelliserad frukt. Gott med en klick syrlig crème fraîche till.

1 kaka

150 g smör
1 dl rårörsocker
5 plommon
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljpulver
2 dl mjölk
2 dl crème fraîche


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält 50 g smör och blanda med råsocker. Täck botten av en form, ca 24 cm i diameter, med blandningen. Kärna ur plommonen, skär dem i bitar och fördela i botten på formen. Det mönster du gör här kommer sedan att vara toppen på kakan. 

Vispa 100 g smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör ned i smeten tillsammans med mjölken. Häll smeten över plommonen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

Låt kakan svalna i formen ca 20 minuter. Stjälp upp kakan på ett fat. Servera med en klick crème fraîche.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar