lördag 21 november 2020

Lussekatter med vaniljfyllning

LUSSEKATTER MED VANILJFYLLNING

Världens godaste lussekatter. Hemligheten är fyllningen av vanilj, socker och smör.

Ca 40 st

1 g saffran (2 kuvert)
1 sockerbit
½ msk konjak (kan uteslutas)
3/4 pkt jäst (37,5 g)
4½ dl kall standardmjölk
1 dl socker
1 ägg
175 g mjukt smör
12 - 13 dl vetemjöl
½ tsk salt

Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1½ msk vaniljsocker

Pensling och garnering:
1 ägg
1 krm salt
100 g smör
2 dl socker


Sätt ugnen på 225°.

Stöt saffranskornen med sockerbiten eller 1 tsk socker. Häll ev på konjak. Smula ned jästen i en bunke och lös den i mjölken. Blanda i saffran (om du gillar saffranssmak kan du öka mängden saffran med 1 kuvert), socker, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl. Ta i salt och arbeta degen ytterligare någon minut. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, 2 - 2½ timme.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 45 x 30 cm, på mjölat bakbord. Bred hälften av fyllningen på halva rektangeln, längs långsidan. Rulla samman degen med fyllning fram tills fyllningen tar slut. Vänd upp och ned på degen och bred fyllning på den orullade deghalvan. Rulla samman så att den möter den tidigare rullade. Skär i bitar och lägg de S-formade bullarna på plåtar. Låt jäsa under bakduk 30 - 40 minuter. Grädda i mitten av ugnen 8 - 10 minuter.

Pensla med ägg uppvispat med litet vatten och salt så fort de tagits ur ugnen.

Före servering:
Smält smöret och pensla lussekatterna med det. Vänd dem i socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar