NORRTÄLJETÅRTA
14 portioner
Mördeg:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
125 g smör eller margarin
½ dl socker
1 + 1 äggula
Fyllning:
400 g mandelmassa
4 ägg
Geléade hallon:
400 g hallon, frysta eller färska
4 msk röd vinbärsgelé
2 msk vatten
Blanda mjöl och bakpulver och arbeta ihop med övriga ingredienser till mördeg på bakbord, i en skål eller matberedare. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt den vila kallt minst 30 minuter. Kavla ut degen med litet mjöl på arbetsbänken med kavel eller med plastfolie över. Lägg den i en form, ca 27 cm i diameter med löstagbar kant, så att formen också blir klädd en bit upp på kanten. Sätt ugnen på 175 grader.
Fyllning:
Rör mandelmassan grovt och rör i äggen, ett i taget. Lägg mandelmassesmeten i den degklädda formen och grädda ca 35 minuter.
Låt kakan svalna. Lägg på otinade eller färska hallon jämnt och fint med hålen nedåt, så att nästan hela kakan blir täckt. Smält geléet på svag värme och rör i hett vatten. Pensla blandningen över hallonen så att alla blir glansiga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar