onsdag 18 november 2020

Jordgubbspaj

JORDGUBBSPAJ

1 paj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
½ dl florsocker
125 g smör
1 äggula
2 msk vatten

Fyllning:
3/4 - 1 l färska jordgubbar
6 - 7 kumquats
rönnbärsgelé

Kräm:
2 dl crème fraîche
1 msk vaniljsocker
strösocker


Blanda mjöl och florsocker. Skär smöret i små bitar och blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt till en deg. Platta ut den, lägg i kylskåp och låt vila minst 30 minuter. Kavla ut degen till en stor platta och lägg i en pajform. Till små pajer är det lättare att bara dela i bitar och trycka ut degen med mjölade tummar i formarna.

Förgrädda pajskalet. Efter 25 - 30 minuter i 200 grader har det fått fin färg. Om du väljer portionspajer, räkna med att grädda 10 minuter i 225 grader.

Skölj och skiva jordgubbar och kumquats. Rör ihop crème fraîche med vaniljsocker och litet strösocker beroende på hur söta jordgubbarna är. Bred krämen över den avsvalnade pajen och lägg på de skivade bären.

Värm geléet tills det precis smälter och pensla över bären.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar