lördag 14 november 2020

Mormors stora äppelkaka

MORMORS STORA ÄPPELKAKA

10 portioner

5½ äpplen, gärna syrliga
1½ msk malen kanel
150 g smör
3 ägg
4 dl socker
4 dl ströbröd
1 dl finhackad sötmandel
4 finhackade bittermandlar
2 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl grädde

Till servering:
vaniljsås


Smörj och bröa formen väl. Skala och kärna ur äpplena. Tärna dem smått och blanda med kanelen i en skål. Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ned fettet och därefter de blandade torra ingredienserna. Vänd sist ned grädden och äppeltärningarna. Slå smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 50 - 60 minuter i 225° eller tills den känns klar när man prövar med en sticka. Kakan kan gärna serveras litet ljummen, men den är också god kall. Rikligt med vaniljsås till.

Kakan smular och kan inte skäras i tunna skivor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar