onsdag 18 november 2020

Aprikospaj med vispgrädde

APRIKOSPAJ MED VISPGRÄDDE

1 paj, 6 portioner

1½ burk aprikoser à ca 425 g

Karamell:
3 msk socker
20 g smör
1 msk citronsaft

Kaksmet:
100 g mjukt smör
150 g socker
2 ägg
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl naturell yoghurt
skal och saft av 1 apelsin

Garnering:
100 g pistagemandel

Servering:
vispad grädde


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, ca 22 cm i diameter och med löstagbar botten. 

Låt aprikoserna rinna av. Smält socker, smör och citronsaft på hög värme i en stekpanna tills det börjar karamelliseras. Lägg i aprikoserna och låt dem ta åt sig av karamellen. Fördela dem sedan i ett vackert mönster i formen.

Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i sänder och vispa smeten väl mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned mjölblandningen varvad med yoghurt. Rör till sist ned saft och skal av apelsinen. Bred ut kaksmeten över aprikoserna och baka 45 minuter.

Låt svalna och vänd sedan upp pajen på en tallrik. Strö över hackad pistagemandel och servera med vispad grädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar