söndag 15 november 2020

Kalles ångbåtskaka från Vaxholm

KALLES ÅNGBÅTSKAKA FRÅN VAXHOLM

10 portioner

Botten:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
150 g smör
2 ägg
saft av 1 citron

Fyllning:
175 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3½ ägg
4½ syrliga äpplen

Tillbehör:
vispgrädde
rivet skal av 1 citron
vanilj


Blanda mjöl och socker i en bunke och hacka ned smöret. Tillsätt ägg och citronsaft och blanda ihop allt. Låt degen vila 1 timme. Sätt ugnen på 175°.

Klä en pajform med degen. Rör samman smör och socker till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och ett ägg i taget. Riv äpplena grovt och blanda ned dem i smeten. Fyll pajskalet och grädda 30 - 40 minuter.

Servera kakan ljummen med lättvispad grädde smaksatt med citronskal och vanilj.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar