ÖLÄNDSK ÄPPELMARÄNGPAJ
8 portioner
Deg:
4 dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
200 g smör
2 äggulor
Fyllning:
500 g syrliga, lösa äpplen
2 msk socker
Lock:
2 äggvitor
1 dl socker
Blanda mjöl och bakpulver. Mixa eller handarbeta i först smöret till en smulig massa, sedan en äggula i taget till en hanterlig deg. Tryck ut i en stor, smord pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Stötta degkanterna med folie, pricka bottnen och förgrädda 15 minuter mitt i ugnen i 175°.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Koka dem mjuka med sockret på svag värme under lock.
Ta ut pajskalet, plocka bort folien och sänk ugnsvärmen till 100°. Vispa vitorna och sockret med fettfria redskap till styvt skum. Fyll pajskalet med äppelkompotten och fördela marängsmeten ovanpå. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Njut pajen ljummen eller avsvalnad.
(Recept från Elisabeth Petersson från Öland)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar