söndag 1 november 2020

Öländsk äppelmarängpaj

ÖLÄNDSK ÄPPELMARÄNGPAJ

8 portioner

Deg:
4 dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
200 g smör
2 äggulor

Fyllning:
500 g syrliga, lösa äpplen
2 msk socker

Lock:
2 äggvitor
1 dl socker


Blanda mjöl och bakpulver. Mixa eller handarbeta i först smöret till en smulig massa, sedan en äggula i taget till en hanterlig deg. Tryck ut i en stor, smord pajform, ca 26 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Stötta degkanterna med folie, pricka bottnen och förgrädda 15 minuter mitt i ugnen i 175°.

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Koka dem mjuka med sockret på svag värme under lock. 

Ta ut pajskalet, plocka bort folien och sänk ugnsvärmen till 100°. Vispa vitorna och sockret med fettfria redskap till styvt skum. Fyll pajskalet med äppelkompotten och fördela marängsmeten ovanpå. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Njut pajen ljummen eller avsvalnad.

(Recept från Elisabeth Petersson från Öland)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar